Drinkwaterstraat

Beschrijving

De Drinkwaterstraat verbindt de Parijsstraat met de kruising van de Wieringstraat, de Onze-Lieve-Vrouwstraat en de Sint-Barbarastraat, en buigt aan de onpare zijde in een licht gebogen tracé af naar de Sint-Barbarastraat. Ze dankt haar naam aan het drinckwaeter, een open drinkplaats aan de Dijle op de kruising met de Wieringstraat en werd vroeger ook Lange of Grote Wiering genoemd, om een onderscheid te maken met de Kleine Wiering, de huidige Wieringstraat. Hoewel archivalia aantonen dat de Drinkwaterstraat ooit een multi-functionele straat was met woningen, een brouwerij (nrs. 1-7) en handelspanden (nr. 18), bestaat de bebouwing er vandaag uitsluitend uit woonhuizen. Sommige panden hebben tot de 17de eeuw opklimmende kernen, maar werden in de loop der jaren sterk verbouwd, zoals de nrs. 21 en 28: enkel resten van negblokomlijstingen met kwarthol profiel, sporen van ontlastingsbogen, en de ankers met kram en krul (nr. 21) herinneren nog aan hun oorspronkelijke toestand. Voorts een enkele 18de-eeuwse woning (nr. 6), wat 19de-eeuwse huizen (nrs. 18-20), en ensembles van vroeg 20ste-eeuwse burgerhuizen (nrs. 1-7 en 12-16), die het straatbeeld sterk bepalen door hun lijstgevels met banden en ontlastingsbogen in witte baksteen.

Gezien van uit de Parijsstraat, heeft de Drinkwaterstraat een vrij gesloten karakter, enerzijds door de geringe breedte van de gekasseide straat en anderzijds door de hoge, aaneensluitende bebouwing die ongeveer in de helft van de straat aan de onpare zijde abrupt doorbroken wordt ten gevolge van recente afbraak.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie