Diksmuidestraat (Slijpe)

Beschrijving

Zuidelijke uitvalsweg met gebogen tracé. Belangrijkste dorpsstraat met vnl. burgerhuizen, ook enkele winkels (nr. 14, 26), dorpsschool en bibliotheek (nr. 17), voormalige maalderij (nr. 38) en brouwerij (nr. 13) cf. verhoogde begane grond. Doorsnee-wederopbouwarchitectuur vnl. bestaande uit aaneengesloten breedhuizen van één à twee bouwlagen overgaand in losse bebouwing. Gele baksteenbouw, sporadisch gebruik van rode baksteen voor sierelementen (nr. 6, 36,); verscheidene gecementeerde gevelparementen (nr. 20, 24, 34). Typerend over de penanten doorgetrokken druiplijstje bij nrs. 1, 8. Nr.17: Openbare bibliotheek met vrije school Sint-Jozef gelegen aan dorpsuiteinde, gesigneerd (echter onleesbaar) complex met modernistische inslag cf. gebruik van gele sierbaksteen en geometrische roedeverdeling; achterliggende klassenvleugel naar ontwerp van architect L. Derre (Torhout) van 1932. Nr. 26/ Spermaliestraat nr. 31: modernistisch hoekcomplex getypeerd door platdak, verhoogde en doorbroken borstwering, parement van gele sierbaksteen met geometrische metselverbanden en afgewisseld door rode baksteenpartijen, doorgetrokken luifels. Enkele vernieuwde gevelparementen. GEMEENTEARCHIEF MIDDELKERKE, Bouwdossiers, SL 180, 1925-1939.