Geografisch thema

Ledeganckstraat

ID
8279
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8279

Beschrijving

Ten noorden van het centrum gelegen, korte, doodlopende straat die vertrekt van de Jan-Frans Willemsstraat en uitgeeft op de klaslokalen van de basisschool van het gemeenschapsonderwijs (nummer 16). Genoemd naar Karel Lodewijk Ledeganck (1805-1847), een der voornaamste Vlaamse dichters van de eerste romantische generatie. Het stadsgedeelte ten noord-noordoosten van de historische kern werd volgebouwd vanaf de periode na de Eerste Wereldoorlog en wordt bijgevolg overwegend gekenmerkt door typische interbellumarchitectuur. De bouwactiviteit werd nog gedeeltelijk verder gezet na Wereldoorlog II, zo zijn er in deze buurt een aantal realisaties van architect Lucien Engels, actief in de periode 1949-1988; de woningen Smits (nummer 7) en Binst (nummer 11) zijn eenvoudige realisaties van 1949 uit zijn beginperiode. In de jaren 1950-1954 realiseerde hij in Vilvoorde een aantal karakteristieke rijhuizen in samenwerking met architect Roger De Winter.

 • CALDERON A., Historiek der straten van Vilvoorde, Leuven, 1993, p. 187-188.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Steyaert R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Woning Smits

 • Omvat
  Woning Van Engeland

 • Omvat
  Woning Walravens

 • Is deel van
  Vilvoorde


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ledeganckstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/8279 (Geraadpleegd op )