Erasmusplein

Beschrijving

Rechthoekige verbreding aan de pare zijde van de Ravenstraat, aangelegd in de as van de Arendstraat en ter plaatse van de in 1971 gesloopte voormalige Sint-Jozefkerk met voorplein (Ravenstraat). Plein ten westen geopend naar de Erasmustuin met het Erasmushuis (1972-1975) van de K.U.Leuven (Blijde Inkomststraat nr. 21).

Monumentale inplanting van het "Mgr. Sencie-instituut" (nr. 2), afhankelijk van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de K.U.Leuven en genoemd naar Mgr. Jozef Sencie (1865-1941), professor Oude Geschiedenis in deze faculteit, promotor van de Vlaamse Leergangen en voormalige president van het Pauscollege. Het strak geordonneerde gebouw, ontworpen door architect Fr. Delang en ingehuldigd in 1952, telt drie bouwlagen plus deels een terugwijkende vierde bouwlaag en neemt de volledige zuidelijke hoek in met de Ravenstraat en de Blijde Inkomststraat.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, doss. 108671/109989 (1951/1961).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie