Geografisch thema

Jozef II-straat

ID
8289
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8289

Beschrijving

Straat met rechtlijnig tracé tussen de Maria-Theresiastraat en de Arnould Nobelstraat. Op initiatief van de particulier E. Delvaux-Philippi in 1896-1898 gerealiseerd en nagenoeg uniform bebouwd met reeksen verwante, eenvoudige rijwoningen. Vier afgeschuinde hoekpanden fungeren als aanzet en beëindiging: nrs. 55 en 58 vormen een stilistische voortzetting van de straatwanden; het vijf traveeën tellende nr. 1 daarentegen wijkt af door zijn door zijn lagere bouwhoogte en zijn eclectische vormgeving met picturale inbreng van witte steen voor speklagen en ontlastingsbogen; met zijn expressief neoclassicistisch geveluitzicht sluit nr. 2-4 eerder aan bij de bebouwing van de Maria-Theresiastraat (nr. 64). Niettegenstaande de spijtige verbouwingen of aanpassingen van een aantal panden vertoont het straatbeeld heden nog een vrij homogeen karakter. Ingericht als woonerf sinds einde jaren 1970, oogt de straat heden met zijn beplantingen en zitbanken als een stemmige woonbuurt.

 • CELIS J., De Leuvense stationswijk, 1875-1875. Het ontstaan en de ontwikkeling van een stadsbeeld in de negentiende eeuw, onuitgegeven licentiaatverhandeling, K.U.Leuven, 1985-1986, p. 123.
 • CRAB J., e.a., Leuven, een stad die groeit. Een gemeenschap bouwt aan haar milieu, Leuven, 1975, p. 113.

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Afgeschuind hoekpand

 • Omvat
  Eenheidsbebouwing

 • Is deel van
  Leuven


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Jozef II-straat [online], https://id.erfgoed.net/themas/8289 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.