Canadaplein

Beschrijving

Druk verkeersknooppunt waar de Gistelse Steenweg, de Torhoutse Steenweg en Stationslaan samenkomen. Naamgeving van plein herinnert aan de Bevrijding van de gemeente in 1944 door de Canadese troepen.

Bebouwing vanaf ca. 1936 tot stand gekomen. Overwegend woonhuizen, soms met handelsfunctie zie nummer 1, gebouwd in typische interbellumstijl, met uitzondering van nummers 7-8 in eclectische stijl. De ene meer uitgewerkt dan de andere. Nummers 5-6 met verharde voortuin en eenvoudige bakstenen gevels met onder meer typerende volumewerking en uitwerking van het deurportaal.

• SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 41.

Bron     : Gilté S. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Vanwalleghem A. & Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Andries, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL19, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia