Frederik Sanderlaan

Beschrijving

Verbindingsstraat tussen Torhoutse Steenweg en Magdalenastraat met recht straattracé en afgezoomd door rode beuken. Naamgeving straat verwijst naar tuinbouwkundige Frederik Sander die hier een stuk grond kocht en zich toelegde op het kweken van azalea's en orchideeën (1894-1940). De huidige Frederik Sanderlaan volgt het tracé van de weg naar de vroegere hoofdingang.

Het oorspronkelijk karakter van de straat wordt bepaald door al dan niet gekoppelde villa's uit de jaren 1920-1930 van twee à vier traveeën overwegend getypeerd door cottage-elementen, zie pseudovakwerk, erkeruitbouwen,... Ondanks storende appartementen uit de jaren 1950-1960-1990 is het straatbeeld gedeeltelijk bewaard gebleven.

De overgebleven villa's hebben de tand des tijds goed doorstaan met uitzondering van nummer 6 van 1927 en nummer 12 die recent voorzien zijn van onder meer een bepleistering.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 92/1927.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 61.
  • VANHALME M., Kroniek van het Sander-kwartier, in Kroniek van Sint-Andries, nr. 65, 1990, p. 27-33.
  • VANHALME M., Kroniek van het Sander-kwartier (slot), in Kroniek van Sint-Andries, nr. 66, 1990, p. 25-31.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia