Geografisch thema

Lange Molenstraat

ID
8333
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8333

Beschrijving

Doodlopende straat beginnend bij Gistelse Steenweg en eindigend bij nieuwbouwwijk.

Aanvankelijk woonstraat met kleine arbeiderswoningen. Sinds 1976 bijkomende recreatieve functie door de aanwezigheid van het Olympiapark die dominerend aanwezig is aan de oostzijde van de straat. Enige getuige van oorspronkelijk landelijk karakter is de schuur (Lange Molenstraat nummer 105) met verankerde roodbakstenen gevels waarvan de topgevels zijn opengewerkt met lichtspleten en radvormig uilengat.

Begin van de straat wordt ingenomen door woningen deel uitmakend van de tuinwijk aan de Bosdreef. Overige woningen zijn eenvoudige eenlaagse arbeiderswoningen, sommige met vernieuwd parement en met toegevoegde dakverdieping.

 • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 126.

Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van VANWALLEGHEM A. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Andries, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL19, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Arbeiderswoning

 • Omvat
  Arbeiderswoning

 • Omvat
  Tuinwijk

 • Is deel van
  Sint-Andries


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lange Molenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/8333 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.