Nieuwe St.-Annadreef

Beschrijving

Verbindingsweg tussen Gistelse Steenweg en Doornstraat. Oorspronkelijke naam Sint-Annadreef was reeds gekend in de 15de eeuw en werd gebruikt om de verbindingsweg aan te duiden tussen de Gistelse Steenweg en de Diksmuidse Heerweg. De naam verwijst naar het klooster van de kartuizerinnen, Sint-Anna-ter-Woestijne.

Lang schaars bebouwde straat enkel met aanwezigheid van de "hoeve ter Yssele". Nu is de straat afgezoomd met rode beuken en brede parkeerstroken. De straat wordt aan de west- en de oostzijde bepaald door een nieuwe verkaveling fasengewijs tot stand gekomen met als laatste uitbreiding in late jaren 1990. Aan de oostzijde ook aanwezigheid van het voormalig kasteel "Bradfort" (Nieuwe Sint-Annadreef nummer 23) met bijhorende "hoeve ter Yssele", nu een ingenieursbureau, en de school "De Varens" voor buitengewoon onderwijs.

• SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oosprong en betekenis, 1977, p. 149.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia