Geografisch thema

Nieuwe St.-Annadreef

ID: 8339   URI: https://id.erfgoed.net/themas/8339

Beschrijving

Verbindingsweg tussen Gistelse Steenweg en Doornstraat. Oorspronkelijke naam Sint-Annadreef was reeds gekend in de 15de eeuw en werd gebruikt om de verbindingsweg aan te duiden tussen de Gistelse Steenweg en de Diksmuidse Heerweg. De naam verwijst naar het klooster van de kartuizerinnen, Sint-Anna-ter-Woestijne.

Lang schaars bebouwde straat enkel met aanwezigheid van de "hoeve ter Yssele". Nu is de straat afgezoomd met rode beuken en brede parkeerstroken. De straat wordt aan de west- en de oostzijde bepaald door een nieuwe verkaveling fasengewijs tot stand gekomen met als laatste uitbreiding in late jaren 1990. Aan de oostzijde ook aanwezigheid van het voormalig kasteel "Bradfort" (Nieuwe Sint-Annadreef nummer 23) met bijhorende "hoeve ter Yssele", nu een ingenieursbureau, en de school "De Varens" voor buitengewoon onderwijs.

  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oosprong en betekenis, 1977, p. 149.

Bron     : Gilté S. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Vanwalleghem A. & Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Andries, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL19, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Nieuwe St.-Annadreef [online] https://id.erfgoed.net/themas/8339 (Geraadpleegd op 22-01-2021)