Tombroekstraat

Beschrijving

Van Rollegemplaats naar Tombroekmolenstraat. Naam afgeleid van "tumba", grafheuvel en "broek", moeras. Reeds vermeld in 1627 en 1628. Ca. 1900 ook Statiestraat genoemd. Leidt naar het gehucht Tombroek op Luigne, Moeskroen, Rollegem en Dottenijs. Tombroek zou de woonplaats geweest zijn van Calvinisten en Stevenisten. Vanaf de Beekweg tot bijna in het centrum van Tombroek liepen van ca. 1900-1963 de sporen van de buurttram van Kortrijk-Moeskroen, cf. nr. 18 voorheen herberg "TRAM STATIE", cf. opschrift. Straat met woon- en deels verdwenen commerciƫle functie, o.m. nr. 71, estaminet, voorheen "IN DE LEEUW VAN VLAANDEREN" en nr. 8, voormalige winkel, cf. winkelpui en casement, met trapgevel van rode baksteen verfraaid met gele baksteen, ernaast venstertravee. Onderwijs- en religieuzefunctie; nr. 5, locatie van geboortehuis van Mgr. Waffelaert, cf. gedenksteen; heden echter nieuwbouw. Vestigingsplaats van de gemeentelijke begraafplaats.

VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1987, p. 485-486.

Bron     : WVL5