Geografisch thema

Bakkerstraat

ID
8361
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8361

Beschrijving

Versmallend straatje dat vertrekt aan de Lagesteenweg en opklimt naar het Kerkplein toe waar het overbouwd is door Kerkplein nummer 2 en Abdijstraat nummer 1. Eertijds voetweg, ook "Buerrestraetjen", "Borrestraatje" of "Kerkstraatje" genoemd, die leidde naar een waterput achter één van de huizen van de Lagesteenweg. Reeds opgetekend in het kaartboek van de abdij van 1699. Opgenomen in het beschermd dorpsgezicht "de dorpskern van Grimbergen" bij M.B. van 17 februari 1997.

Voornamelijk begrensd door de tuinen van de Abdijstraat en de Lagesteenweg, enkel in het begin van de straat een 5-tal woningen uit het derde kwart van de 20ste eeuw.

  • AROHM, afdeling ROHM Vlaams-Brabant, Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier: "De dorpskern van Grimbergen met elf monumenten" bij M.B. van 17 februari 1997.
  • DELESTRE, J.B., Uit het verleden van Grimbergen, bewerkte en geannoteerde uitgave o.l.v. H. DE SCHEPPER, deel II, Grimbergen, 1987, p. 57, 62 en 193.

Bron     : Van Damme M. met medewerking van Debacker I. & Boekstal P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Damme, Marjolijn
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Bakkerstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/8361 (Geraadpleegd op )