Geografisch thema

Beiaardlaan

ID: 8362   URI: https://id.erfgoed.net/themas/8362

Beschrijving

Licht gebogen, brede straat ten westen van de dorpskern die een verbinding vormt tussen de Lagesteenweg en de Wolvertemsesteenweg. Aangelegd in 1928 bij de herdenking van het 800-jarig bestaan van de abdij en in 1930 ingetekend op het kadaster. Het begin van de straat wordt vooral gekenmerkt door ensembles van enkelhuizen uit de jaren 1930, naar het einde van de straat voornamelijk eengezinswoningen uit de tweede helft van de 20ste eeuw. De interbellumwoningen zijn overwegend eclectische bel-etagehuizen van twee travee├źn en twee bouwlagen met een garage op het straatniveau en een voortuintje. Gecombineerde lijst- en topgevels met kenmerkende erkers en/of balkons en veelvuldig gebruik van similie-steen. Veelal bewaard schrijnwerk met soms nog het origineel structuurglas of glas-in-lood (o.m. nr. 13). Eclectische stijl met vage reminiscenties aan de traditionele architectuur (nrs. 9, 10, 29), aan de barok (nrs. 3 en 5), aan de art deco (nrs. 7, 13) en aan de cottage stijl (nr. 15). Nr. 1 is een fraai hoekpand met een halfronde hoektravee en dito dakterras afgewerkt met een gestyleerde reling en halfronde uitbouw aan de zijgevel. Naar het einde van de straat toe, ten zuiden van de Maalbeek, bevindt zich het dieper gelegen en grotendeels aan het oog onttrokken pachthof "d'Yveshoeve" (nr. 31).

 • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Grimbergen: 1930/28.

 • DELESTRE, J.B., Uit het verleden van Grimbergen, bewerkte en geannoteerde uitgave o.l.v. H. DE SCHEPPER, dl. II, Grimbergen, 1987, p. 119.
 • DUBOIS, D. EN J. LEMERCIER, Grimbergen in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1974, nr. 2.

Bron     : Van Damme M. met medewerking van Debacker I. & Boekstal P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Damme, Marjolijn


Relaties

 • Omvat
  Knotbomenrij langs oever Maalbeek

 • Omvat
  Pachthof d'Yveshoeve

 • Is deel van
  Grimbergen

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Beiaardlaan [online] https://id.erfgoed.net/themas/8362 (Geraadpleegd op 30-10-2020)