Teksten van Hoge Beekkant

Hoge Beekkant (VLB4)

Deels verharde, elleboogvormige weg aan de zuidoever van de Maalbeek, tussen de Brusselsesteenweg en de Spiegelhofvoetweg.

"Onze-Lieve-Vrouwkapel" opgericht in 1955 door Louisa De Greuckel uit dankbaarheid voor de genezing van haar moeder en broer. Bakstenen kapelletje op vierkant grondplan onder leien zadeldak bekroond met een ijzeren kruis. Getoogde nis afgesloten door glas en een ijzeren hekje boven een arduinen steen met opschrift: "AVE / MARIA / 1955". In de nis staat een mantelmadonna die jaarlijks meegedragen werd in de ommegang.

Van de drie 19de-eeuwse hoeven die kort vermeld worden in de inventaris "Bouwen door de eeuwen heen" van 1977 werd nr. 29 gesloopt.

  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur, dl 2n, Vlaams Brabant, Halle-Vilvoorde, Gent, 1977, p. 188.
  • B.T.K. LEEFMILIEU, Inventaris kapellen Grimbergen, onuitgegeven studie van de gemeente Grimbergen, 1979, nr. 15.
  • VAN WETSWINKEL, J., Grimbergse kapellen: de Biesthoek, in Eigen Schoon, jg. 13, nr. 2, juni, Grimbergen, 2002, p. 7.

Bron: Van Damme M. met medewerking van Debacker I. & Boekstal P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs:  Van Damme, Marjolijn


Je kan deze pagina citeren als: Van Damme, Marjolijn: Hoge Beekkant [online], https://id.erfgoed.net/teksten/110022 (geraadpleegd op )


Straat Hoge Beekkant

Sporadisch behouden oude bebouwing zoals nr. 29(?), 31 en 35: éénlaagse hoevetjes onder zadeldak (pannen) van baksteen met rechthoekige muuropeningen uit de 19de eeuw; vermoedelijk ter vervanging van vroegere leembouw die met uitstekende ankerbalken deels bewaard bleef in nr. 29 (in gebruik als pluimveestal).


Bron: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne


Je kan deze pagina citeren als: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne: Hoge Beekkant [online], https://id.erfgoed.net/teksten/129130 (geraadpleegd op )