Lagesteenweg

Beschrijving

Straat met L-vormig verloop, vertrekkende aan het Kerkplein en afbuigend naar het westen toe, tot aan de Brusselsesteenweg. Voorheen Poststraat genoemd.

Het begin van de straat is gelegen in het beschermde dorpsgezicht "De dorpskern van Grimbergen met elf monumenten" bij M.B. van 17 februari 1997.

Deze oude 's Heerenstraat was oorspronkelijk een vrij korte straat die toegang gaf tot het circa 1600 gebouwde waterkasteel "Speelbroek", ingeplant in het verlengde van het Prinsenpark (zie Kaartboek van de abdij, 1699 en Ferrariskaart, 1771-1778), ongeveer ter hoogte van de huidige bocht. Het kasteel werd rond 1800 gesloopt en de omwalling in de loop van de 20ste eeuw gedempt waarna het terrein werd verkaveld. Pas in de 19de eeuw werd de straat doorgetrokken langs de wal van het kasteel om aansluiting te vinden bij het Bakkerssteegje dat doorliep naar de Brusselsesteenweg. Dit hele traject werd uiteindelijk de Lagesteenweg.

• AROHM, afdeling ROHM Vlaams-Brabant, Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier: "De dorpskern van Grimbergen met elf monumenten" bij M.B. van 17 februari 1997.
  • DELESTRE, J.B., Uit het verleden van Grimbergen, bewerkte en geannoteerde uitgave onder leiding van H. DE SCHEPPER, deel II, Grimbergen, 1987, p. 115-117 en 211.
  • DUBOIS, D. en LEMERCIER J., Grimbergen in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1974, nummers 26 en 28.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn