Gaston Devoswijk

Beschrijving

Sociale woonwijk opgetrokken door de S.M. Goedkope Woningen van Grimbergen in het tweede kwart van de 20ste eeuw, achter de voormalige fabriek "Les Cockeries du Brabant" als onderkomen voor de arbeiders. Aanvankelijk "Cockerieswijk" genoemd, vanaf 1962 onder invloed van het feestcomité van de fabriek omgevormd tot "Gaston Devoswijk" naar aanleiding van de op rust stelling van de gelijknamige Algemeen Beheerder.

Concentrisch aangelegde arbeiderswijk waarbij de achtertuinen uitgeven op een begraasd pleintje met centraal een door drie lindebomen omgeven betonnen Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoopkapel. Bakstenen rijhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, nok parallel aan de straat. Per twee in spiegelbeeldschema opgevatte woningen met gekoppelde deurrisalieten en rechthoekige muuropeningen. De meeste panden zijn aangepast.

• Gemeentearchief Grimbergen: Uittreksel uit het notulenboek van de gemeenteraad, 15 september 1982 en doos 501.34: wijzigingen straatnamen.
  • B.T.K. LEEFMILIEU 1979: Inventaris kapellen Grimbergen, onuitgegeven studie van de gemeente Grimbergen, nummer 21.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn