Geografisch thema

Vaartstraat

ID
8390
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8390

Beschrijving

Historische straat tussen de Humbeeksesteenweg en de Westvaartdijk, grotendeels het tracé van de Maalbeek volgend. Gelegen in het verlengde van de Poddegemstraat en oorspronkelijk deel uitmakend van de belangrijkste verbindingsweg tussen Grimbergen en Verbrande Brug en verder door naar Zemst en Mechelen; eertijds Poverstraat geheten. Circa 1901 verkreeg de straat haar huidig tracé. Heden een rustige straat gedomineerd door nieuwbouw en zonder restanten van de oorspronkelijke bebouwing, met uitzondering van nr. 25, een relict van het "kasteel van Lier".

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Grimbergen: 1901/11 en 1929/12.

Bron     : Van Damme M. met medewerking van Debacker I. & Boekstal P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Damme, Marjolijn


Relaties

  • Omvat
    Knotbomenrij langs kerkwegel

  • Omvat
    Rest van het Lierkasteel

  • Is deel van
    Verbrande Brug


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vaartstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/8390 (Geraadpleegd op 25-06-2021)