Coppendries

Beschrijving

Korte straat in het noorden van de gemeente die de Meerstraat met de Beigemsesteenweg verbindt. De benaming werd ontleend aan de meest noordelijk gelegen dries. De grond was oorspronkelijk gemeenschappelijk en werd pas later 'vercijnsd' en bebouwd. Bij de oprichting van de parochies Beigem en Humbeek in de 9de eeuw, werd de grens dwars over de percelen getrokken en de dries in twee gedeeld. Volgens Lindemans is de primitieve vorm van de dries nog steeds herkenbaar in het huidige stratenpatroon: namelijk de driehoek gevormd door de Meerstraat ten noordwesten, de Beigemsesteenweg ten noordoosten en de Coppendries ten zuiden. In het Kaartboek van de gemeente (1690) en de abdij (1699) is de dries echter ten zuiden van de huidige straat "Coppendries" gesitueerd.

In elk geval toont het Kaartboek dat er reeds in de 17de eeuw een belangrijke woonconcentratie gevestigd was. De Poppkaart van circa 1860 duidt de dries dan ook als gehucht aan. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het hele gehucht bij een vergeldingsactie verwoest. De wederopbouw maakte veelvuldig gebruik van traditionele elementen zoals muurvlechtingen, jaarankers, zandstenen sluitstenen, dubbele ontlastingsboogjes en zelfs van een trapgevel (Beigemsesteenweg 396 en 398; Coppendries 2 en Meerstraat 181).

Ter herinnering aan de oorlogsverwoesting bouwden de gebroeders Van Eeckhout in 1936 een pijlerkapelletje gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw-Middelares (Meerstraat 199).

• LINDEMANS, J., Brabantse plaatsnamen VII. Beigem, Brussel-Leuven, 193, p. 5 en 25.
  • VAN WETSWINKEL, J., De kapelletjestocht voortgezet, in Eigen Schoon, 11.4, december, Grimbergen, 2000, p. 4.
  • VERBESSELT, J., Het Parochiewezen in Brabant tot het einde van de 13e eeuw , deel III, Tussen Zenne en Dender, deel II, Pittem, 1964, p. 164.
  • SLACHMUYLDERS, Th. H.A., Fragmenten uit het verleden van Beigem, Grimbergen, 1990, p. 87 en 91.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn