Geografisch thema

de Villegas de Clercampstraat

ID
8398
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8398

Beschrijving

Lange geknikte straat tussen het Sint-Amandsplein en de Antwerpselaan in het centrum van de gemeente. Op de Poppkaart van circa 1860 aangeduid als "Strombeek Bevers Dorpweg" en lopend tot aan de Beverlinde op de grens met Bever. De huidige benaming dateert van 1906 en verwijst naar een vroegere burgemeester.

Bij het begin van de straat links lag eertijds een 18de-eeuwse gesloten hoeve. Ze werd afgebroken op het einde van de 19de en in het begin van de 20ste eeuw; het terrein werd later ingenomen door een ijsfabriek (Hendrik Drapsstraat nrs. 31-35). Thans wordt de straat gekarakteriseerd door een heterogene 20ste-eeuwse lintbebouwing van twee à drie bouwlagen, soms met reminiscenties aan de gangbare stijlen zoals het nr. 52 met lichte art-nouveau-inslag in de kleurrijke tegelpanelen en het nr. 24 met elementen die verwijzen naar de art deco. Naar het einde van de straat toe: een aantal vrijstaande woningen uit het begin van de 20ste eeuw, schuin ingeplant achter de rooilijn, zoals het eclectisch getinte nr. 140 met gevelsteen 1910 en het nr. 144 met cottage-reminiscenties.

 • LEMERCIER, J. e.a., Strombeek-Bever in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1974, nrs. 32, 38 en 39.
 • VERRIJKEN, H.T., Strombeek-Bever tot eind 1952, z.p., 1954, p. 21.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Gemeentelijke basisschool

 • Omvat
  Landhuis

 • Omvat
  Winkelhuis

 • Is deel van
  Strombeek-Bever


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: de Villegas de Clercampstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/8398 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.