Lakensestraat

Beschrijving

Gelegen tussen het Gemeenteplein en Strombeeklinde. Huidige benaming sinds 1909. In de Atlas der Buurtwegen van 1845/14 en op de Poppkaart van circa 1860 aangeduid als Molenweg, verwijzend naar de windmolen die gelegen was nabij de Romeinsesteenweg en al was ingetekend op de kaart van J. van Acoleyen (1724); hij werd afgebroken in 1907.

Voor een groot deel bebouwd met bel-etagewoningen uit het derde kwart van de twintigste eeuw en enkele halfvrijstaande villa's uit de jaren 1920, zoals Villa des Roses van 1925 (nr. 72) en Villa Mary van 1927 (nr. 70). De nrs. 76-88 vormen de resten van een voorheen gekasseid, eenzijdig bebouwd steegbeluik uit het begin van de 20ste eeuw.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Strombeek-Bever, 1904/11 en 1906/16.
  • LEMERCIER, J. e.a., Strombeek-Bever in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1974, nr. 2.