Geografisch thema

Romeinsesteenweg

ID
8411
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8411

Beschrijving

Gaande van Verregat tot het Mutsaardplein, tevens de grens met de gemeente Laken (Brussel). De weg was al in gebruik in de prehistorie en werd gedurende de Romeinse periode een zogenaamd "diverticulum". Voorheen Schapenbaan genoemd. Circa 1910 werd deze weg gekasseid.

De oorspronkelijke bebouwing bestond uit grote landhuizen van circa 1900, vooral in de buurt van de kruising met de prestigieuze Meiselaan (zie inleiding Strombeek). In het laatste kwart van de 20ste eeuw werden nieuwe woningen en appartementsgebouwen opgetrokken, waardoor onder meer "Villa Hastière", gelegen op de hoek met de Van Elewijckstraat, werd afgebroken.

 • LEMERCIER, J. e.a., Strombeek-Bever in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1974, nr. 5.
 • VERRIJKEN, H.T., Strombeek-Bever tot eind 1952, z.p., 1954, p. 19.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Eclectisch landhuis

 • Omvat
  Eclectisch landhuis van 1902

 • Omvat
  Eclectisch landhuis van 1910

 • Omvat
  Landhuis

 • Is deel van
  Strombeek-Bever


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Romeinsesteenweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/8411 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.