Sint-Amandsstraat

Beschrijving

Gaande van het Sint-Amands- tot het Mutsaardplein. Voorheen ook Brusselbaan genoemd. De huidige benaming dateert van 1906 en verwijst naar de patroonheilige van de parochiekerk en de gemeente. De straat begrensde voorheen het domein van het kasteel van Strombeek, het zogenaamde Blommendael dat werd gebouwd in 1656 door Andreas de Pomerecho en een woonhuis met toren en kapel en een boerderij omvatte. Nadat het afbrandde in de nacht van 10 op 11 mei 1917 werd het niet meer herbouwd. Thans wordt het domein ingenomen door het "Pastoor Claeshof", een woningcomplex voor gehandicapten, opgetekend in het kadaster in 1988.

Klimmende straat met heterogene lintbebouwing uit de tweede helft van de 19de en uit de 20ste eeuw, met meestal verbouwde arbeidershuisjes en sobere burgerhuizen bij het begin van de straat; onder meer de als eenheidsbebouwing uitgewerkte nrs. 117-123; enkele vrijstaande, cottagegetinte villa's uit het eerste kwart van de twintigste eeuw zoals de nrs. 91, 93 en 95.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Strombeek-Bever: 1988/21.
  • LEMERCIER, J. e.a., Strombeek-Bever in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1974, nr. 56.