Geografisch thema

Sint-Amandsplein

ID
8413
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8413

Beschrijving

Plein met ten westen de inplanting van de gelijknamige parochiekerk, voorheen met omringend kerkhof dat werd afgeschaft in 1933, en bijhorende pastorie ten zuidwesten ervan. Tegen de oostelijke tuinmuur van de pastorie ligt het gedenkteken voor de gesneuvelden van beide Wereldoorlogen. Het oostelijke gedeelte wordt thans ingenomen door een recent parkeerterrein aangelegd met klinkers en betonklinkers en beplant met eiken (1989).

De westelijke pleinwand vertoont aan het begin karakteristieke interbellumarchitectuur en verderop een bejaardentehuis uit het einde van de jaren 1980 op het voormalige domein Van der Noot (zie De Villegas de Clercampstraat nr. 12). De noordelijke pleinwand wordt ingenomen door het Sint-Jozefsklooster met bijhorende school, nr. 31, terwijl de oostzijde bestaat uit een ensemble van rijhuizen uit het tweede kwart van de twintigste eeuw met moderne inslag (nrs. 38, 40, 42, 44).

 • Gemeentearchief Grimbergen, Strombeek-Bever: BA/3/89.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Domein Van der Noot

 • Omvat
  Oorlogsmonument

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Amands

 • Omvat
  Pastorie Sint-Amands

 • Omvat
  Sint-Amandsborre

 • Omvat
  Sint-Jozefsschool met bijhorend klooster

 • Is deel van
  Strombeek-Bever


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Amandsplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/8413 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.