Sint-Amandsplein

Beschrijving

Plein met ten westen de inplanting van de gelijknamige parochiekerk, voorheen met omringend kerkhof dat werd afgeschaft in 1933, en bijhorende pastorie ten zuidwesten ervan. Tegen de oostelijke tuinmuur van de pastorie ligt het gedenkteken voor de gesneuvelden van beide Wereldoorlogen. Het oostelijke gedeelte wordt thans ingenomen door een recent parkeerterrein aangelegd met klinkers en betonklinkers en beplant met eiken (1989).

De westelijke pleinwand vertoont aan het begin karakteristieke interbellumarchitectuur en verderop een bejaardentehuis uit het einde van de jaren 1980 op het voormalige domein Van der Noot (zie De Villegas de Clercampstraat nr. 12). De noordelijke pleinwand wordt ingenomen door het Sint-Jozefsklooster met bijhorende school, nr. 31, terwijl de oostzijde bestaat uit een ensemble van rijhuizen uit het tweede kwart van de twintigste eeuw met moderne inslag (nrs. 38, 40, 42, 44).

• Gemeentearchief Grimbergen, Strombeek-Bever: BA/3/89.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn