De Daries

Beschrijving

Deel van de verbindingsbaan Arendonk-Turnhout, gelegen tussen De Valken en Schotelven; de aanleg van een steenweg tussen beide kantonnale hoofdplaatsen dateert van 1856. Voorheen genaamd Schotelvenschen Kerk Weg, een voet- en dijkweg van dit gehucht naar de dorpskerk. "Darie", een kortvezelige onzuivere veensoort verwijst naar de turf die hier aan de boorden van de Wamp werd gestoken. Het toponiem "Den Tip" voor de afsplitsing met Bergen bleef bewaard in de naam van het hoekcafé, De Daries nummer 140.

Heterogene lintbebouwing met talrijke vrij- en halfvrijstaande, naar het centrum toe meer aaneensluitende eengezinswoningen uit het interbellum. Ook enkele arbeidershuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Auteurs: Plomteux, Greet