De Valken

Beschrijving

Deel van de verbindingsbaan die, eertijds via de Kloosterbaan thans via De Daries, naar Turnhout voert. Vroeger genaamd Geitenmarkt. de huidige naam, in gebruik sedert 1937, herinnert aan de valkeniers en de ver buiten de landsgrenzen bekende Arendonkse valkerij.

Eertijds was hier de enige tramhalte, met losplaats, in het centrum van Arendonk, vandaar de concentratie van herbergen en hotels: "In den Anker"(gesloopt), "De Keizer" en "Malakof". "De Keizer" onderging grondige verbouwingen, deze herberg werd genaamd naar de Duitse keizer Wilhelm II en na de Eerste Wereldoordlog hernoemd "Hotel De Kempen", heden is het de taverne "Valkenhof".

In 1904 werd De Valken samen met de Markt gekasseid.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet