Geografisch thema

De Zeshonderd

ID
8427
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8427

Beschrijving

Westelijke zijstraat van De Lusthoven. Naamgeving naar een goed van 600 hectare, gelegen tussen de vaart en de baan naar Ravels, in 1849 door de gemeente aan de maatschappij "De Kempische Wateringen" verkocht en later overgegaan in privé-bezit. Er werden weiden gecreëerd en bossen aangeplant maar van een echte ontwikkeling van het gebied of een reële tewerkstelling voor de Arendonkse bevolking kwam weinig terecht. In 1919 werden 560 van de 600 hectare verkocht als jachtgebied (zie ook Watering en Gemeente-inleiding ).

Op het landgoed verspreide monumentale, driebeukige loodsen met horizontale, houten beschieting onder zadeldak (mechanische pannen, golfplaten) uit het tweede kwart vande 20ste eeuw(?). Ter hoogte van nummer 1, een grote bakstenen schuur met laadruimte op gelijkvloers en zolderniveau met oprit aan westelijke kopgevel; schuifpoorten; vernieuwde dragende structuren van staal en beton.


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N6, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  : 2004


Relaties

  • Omvat
    Jachthuis Huize Nazareth

  • Omvat
    Landhuis Reenheiden

  • Is deel van
    Arendonk


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: De Zeshonderd [online] https://id.erfgoed.net/themas/8427 (Geraadpleegd op 15-04-2021)