Hertevelden

Beschrijving

Deel van de huidige verbindingsbaan naar Retie tussen de Koeistraat en de Huiskens. De rijweg naar de Huiskens werd in de jaren 1840 geopend; pas in 1886 was de staatsbaan Arendonk-Retie volledig voltooid. "Hertevelden" is een oude naam, vermoedelijk in de betekenis van gemeenschapsgronden.

Heterogene bebouwing met sporadisch bewaarde boerenarbeidershuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Nummer 2, voormalige "Stoommelkerij Maria" van 1935, thans drankenhandel.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Vergunningsplichtige Inrichtingen, Arendonk, dossiers 67,13/11/1935.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet