Kerkstraat

Beschrijving

Deel van de oude Castelschen Dijk, vermoedelijk Kerkstraat genoemd, omdat dit vóór de aanleg van de steenweg naar Retie de kortste weg was van de gehuchten Roobeek en Arendonk-moer naar de kerk.

Heterogene bebouwing opklimmend tot het eerste kwart van de 20ste eeuw met arbeiders-, boerenarbeiders-, burgerhuizen en hoeven, onder meer nummer 96a: halfvrijstaand verankerd bakstenen boerenarbeidershuis van vier traveeën onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), met rechthoekig beluikte vensters en deuren onder houten latei. Nummer 135: aangepast woonstalhuis; de nummers 57, 67, 116-118: burgerhuizen van circa 1935-1940 met art-deco-inslag; nummer 11, gemeentelijke lagere school van 1952; nummer 38, brandweerkazerne van 1972.

Auteurs: Plomteux, Greet