Geografisch thema

Onder d'Eike

ID
8443
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8443

Beschrijving

Gelegen nabij brug 5 van het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, tussen het voormalige galgenveld op de Wampenberg en het galgenwater op de Belgisch-Nederlanse grens; de naam herinnert aan een archaïsche vorm van rechtspreken, met name in open lucht onder de eiken. Het monument zogenaamd De Vierschaar, een grote zwerfkei afkomstig uit de grindgroeve van Maasmechelen, in 1969 opgericht aan de kade van het kanaal en in 1980 verplaatst naar het kruispunt Onder d'Eike/Grens/Voorheide, verwijst hiernaar.

Nabij het kanaal, eenheidsbebouwing van drie gekoppelde woningen, mogelijk voormalige douanehuizen, zie nabijheid van de grens (nummers 11 tot 15), enkele arbeidershuizen (nummers 28 tot 36), en een drietal woonstalhuizen (nummers 23, 50 en 52), alle opklimmend tot het eerste kwart van de 20ste eeuw doch later aangepast.


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N6, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Onder d'Eike [online] https://id.erfgoed.net/themas/8443 (Geraadpleegd op )