Geografisch thema

Pelgrimsplein

ID
8444
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8444

Beschrijving

Driezijdig plein bij het begin van de Voorheide. Naamgeving in 1963.

Eertijds met begraafplaats, heden ereperk, waarop monument voor de gesneuvelden van het Franse Régiment de Dragons Portés en het Belgische 3de Regiment van de Karabiniers, die op 12-13-14 mei 1940 weerstand boden tegen het oprukkende Duitse leger. In het midden, processiekapel van de parochie van de Voorheide, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes; gekadastreerd in 1952 en in 1985 gerenoveerd: bakstenen gebouwtje onder zadeldak (kunstleien) met overstek op houten pijlers, gemarkeerd door hoeklisenen en muizentand, segmentboogdeur, beglaasde beeldnis en afgeknotte zijvenstertjes met ijzeren roeden in ruitvorm. Omringende aanplantingen, parking, elektriciteitscabine.

Voorts kleinschalige bebouwing opklimmend tot het eerste kwart van de 20ste eeuw, onder meer gekoppelde arbeidershuizen nummers 3-5 en nummer 13 met art-deco-inslag.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Arendonk, schets 1952/11.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N6, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pelgrimsplein [online] https://id.erfgoed.net/themas/8444 (Geraadpleegd op )