Geografisch thema

Watering

ID
8455
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8455

Beschrijving

Naamgeving voor verschillende wegen in het zuidoostelijk deel van de gemeente. De maatschappij zogenaamd De Kempische Wateringen, op 18/3/1849 opgericht te Antwerpen, had de bedoeling de uitgestrekte woeste gronden in de nabijheid van het nieuwe kanaal te bewateren en te ontginnen, zowel in het zuidoosten (de huidige Wateringen) als in het noordwesten (De Zeshonderd) van de gemeente. In de beginjaren floreerde de maatschappij: ze ontgon het gebied van de Wateringen, bouwde er modelhoeven, een kaasmakerij, een mestfabriek, een jeneverstokerij en een kapel. Na 1863 raakte het hele project in verval (zie ook De Zeshonderd en Gemeente-inleiding).


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N6, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  :


Relaties

  • Omvat
    Hoeve Zomerzorg

  • Omvat
    Sint-Niklaaskapel bij hoeve

  • Is deel van
    Arendonk


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Watering [online] https://id.erfgoed.net/themas/8455 (Geraadpleegd op )