Boeretangsedreef

Beschrijving

Nagenoeg zelfde tracé als eind 18de eeuw, zie de Ferrariskaart (circa 1775). Straat die, vertrekkende van het centrum, als dreef zuidwestwaarts loopt, de Witte Nete kruist en kort na een bocht aan de hoeve de Boeretang in zuidelijke richting doorloopt naar Mol-Donk onder de naam Gravenstraat.

Eertijds gekend als De Dijk, een verhoogde verbindingsweg tussen het dorpscentrum en de Boeretang van waaruit men dan richting Mol, Retie, Geel en Kasterlee kon gaan. Hieraan kwam een einde toen circa 1847 de nieuwe baan Mol - Turnhout door het centrum van Dessel werd getrokken.

Het toponiem "Boeretang" vormt een samenstelling van de twee Frankische begrippen 'boer' en 'tang': eerst genoemde betekent een huis, vertrek of schuur; laatst genoemde verwijst naar een zandige hoogte of zandrug in een moerassige of natte omgeving.

Naar het centrum toe heden een dichte bebouwing van (half)vrijstaande 20ste-eeuwse woningen. Meer zuidwestwaarts, aan de noordzijde de Braselbergen, een naaldbos met restanten van heide en zandduinen, aan de zuidzijde een open landelijke omgeving met oude, naar de Boeretang leidende dreven die ongeveer parallel lopen onder meer de Hoefstraat.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle