Brasel

Beschrijving

Gelegen in het oude gelijknamige gehucht in het oosten van de gemeente, nabij Retie. Maakt deel uit van de as Kwademeer-Bergenstraat-Brasel die vertrekkende van het centrum in oostelijke richting naar Retie loopt. Het gehucht wordt gedeeld met Retie. Voorheen ook gekend als onder meer "Brousel", "Berousel", "Brausel", "Berausel".

Een oude cijnsrol van Arendonk vermeldt in 1340 een zekere W. de Berausele. In verband met de naamverklaring wordt hier de vraag gesteld of het gaat om een "sel"- of een "le"-naam. De "sel"-uitgang van een toponiem wijst op bewoning en meer bepaald op een gebouw waar men slechts tijdelijk een onderkomen vond. Het eerste gedeelte van de "sel"-naam kan dan verwijzen naar de eigennaam van de bewoner. Het achtervoegsel "-le" verwijst naar een "bos op zandgrond", zie naamgeving Dessel.

In de omgeving verschillende verbouwde hoeven uit het eerste kwart van de 20ste eeuw en een losstaande heterogene 20ste-eeuwse woningbouw.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Sadeleer, Sibylle