Geografisch thema

Turnhoutsebaan

ID
8479
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8479

Beschrijving

Maakt deel uit van de verbindingsas Turnhout - Mol die Dessel van noord naar zuid doorsnijdt, het deel op Dessel werd aangelegd circa 1847. Nummer 2, gelegen aan de hoek met Kwademeer. Café, teruggaande op het huis "Den Engel" (1730), van oudsher herberg/brouwerij (vierde kwart van de 17de eeuw). Heden een breedhuis van circa 1897 met dubbelhuisopstand van vijf op vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de Turnhoutsebaan, kunstleien). Ten tijde van de buurtspoorwegen fungeerde "Den Engel" als tramstatie. Bakstenen lijstgevel met een met schijnvoegen gecementeerde plint en een houten kroonlijst op klossen; segmentboogvormige muuropeningen; loodrecht gelegen aanbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen). Interieur vermoedelijk aangepast.

Nummers 8-10 zijn als één geheel opgevatte enkelhuizen van thans elk twee traveeën (begane grond) en twee bouwlagen onder gemeenschappelijk zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien); circa 1925, zie gevelsteen. Verankerde bakstenen lijstgevels met houten kroonlijst op klossen; centraal de verhoogde deurtravee van nummer 10 met balkon. Spiegelboogvormige muuropeningen met ijzeren latei op kraagstenen en ontlastingsboog; arduinen lekdrempels. Diverse aanpassingen en verbouwingen. Nummer 10 met originele paneeldeur met glas- en ijzerwerk.

Recent werden een voormalige dokterswoning van circa 1914 (nummer 18), een woonstalhuis (nummer 20) en een arbeiderswoning (nummer 26) uit het eerste kwart van de 20ste eeuw gesloopt voor een nieuwbouwproject.

Nummer 36, een woning uit het interbellum, van twee traveeën en twee bouwlagen, voornamelijk onder plat dak; de gevelbehandeling refereert aan de expressieve baksteenarchitectuur van de Amsterdamse school, zie het parement van bruine baksteen met decoratieve metselverbanden.

Ten oosten van de baan, richting Retie, een watertoren van gewapend beton, gebouwd in 1978 met vormgeving kenmerkend voor de provincie Antwerpen: cilindrische kuip op een open onderbouw bestaande uit kolommen.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Dessel, schetsen 1897/3, 1914/11.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Villa Alauda

  • Omvat
    Vrijstaand herenhuis

  • Omvat
    Woonstalhuis

  • Is deel van
    Dessel


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Turnhoutsebaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/8479 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.