Grote Baan

Beschrijving

Hoofdstraat van Ravels-centrum; maakt deel uit van de noordzuid-as Tilburg-Turnhout die het dorpscentrum doorkruist; de steenweg werd op grondgebied Ravels aangelegd circa 1854. Loopt in zuidelijke richting naar Oud-Turnhout, in noordelijke richting naar Weelde.

Sporadisch in het straatbeeld een kenmerkende groepsbebouwing van diverse typen van arbeiderswoningen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, vermoedelijk opgetrokken als woningen voor de werklieden van de steennijverheid aan het nabijgelegen kanaal.

Nummers 28-30, 193, 195, 199 zijn sterk aangepaste/verbouwde burgerhuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met enkel- of dubbelhuisopstand van twee, drie tot vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichtingen parallel aan, loodrecht op de straat, mechanische pannen, kunstleien).

Nummer 28 vermoedelijk oorspronkelijk een dubbelhuis, het metselwerk rechts van de inkom en de met nieuwe kunstleien beklede rechter zijpuntgevel verwijzen naar afbraak; samen met nummer 30 bakstenen lijstgevels met gecementeerde plint, uitgewerkt met rechthoekige spaarvelden, friezen van cementtegels, lisenen en/of een getande baksteenlijst. Begane grond van nummer 30 met gewijzigde muuropeningen.

Nummer 199 gebouwd circa 1910 als tramstatie met winkel, café en hotel en een aanpalend magazijn van de cement- en pannenfabrieken; beschilderde voorgevel; rechthoekige muuropeningen met houten lateien onder een boogveld met siermetselwerk en ontlastingsboog.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle