Klein Ravels

Beschrijving

Maakt deel uit van de noordzuidas Tilburg-Turnhout die het dorpscentrum doorkruist; de steenweg werd op grondgebied Ravels aangelegd circa 1854. Klein Ravels loopt door het gelijknamige gehucht, in noordelijke richting naar Weelde.

Naar het dorpscentrum toe, een kleinschalige dorpsbebouwing uit het vierde kwart van de 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Nummers 80-82. Voormalig 19de-eeuws woonstalhuis met afspanning (nummer 82), in de jaren 1960 gerenoveerd en ingericht als een woning van acht traveeën; later bijgebouwd koetshuis (nummer 80) van drie op vijf traveeën. Circa 1930 werd het geheel opgedeeld in aparte eigendommen en de loodrecht hierop gelegen langsschuur (links) van vier traveeën gebouwd. Verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldak (nokrichtingen parallel aan, loodrecht op de straat, mechanische en Vlaamse pannen). Zijpuntgevels van nummer 82 met vlechtingen; achtergevel met afhang. Parallel gelegen stalgebouw achteraan. Voorgevel van nummer 80 met dubbelhuisopstand; vlechtingen en een oculus met stervormige bakstenen omlijsting in de top; later ingebrachte rechthoekige muuropeningen.

Lourdesgrot van circa 1927, eigendom van het voormalige preventorium in de Onze-Lieve-Vrouwestraat (nummers 3-5), opgericht door de gasthuiszusters als openluchtschool voor verzwakte kinderen: grot van cementrustiek, aan de straat afgezet met een ijzeren hek met pijlpunten; poortje tussen twee knoestige boomstammen van cementrustiek.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle