Vooreel

Beschrijving

Hoofdstraat van het gehucht, loopt in zuidelijke richting naar Ravels-centrum, in noordelijke richting naar Weelde. Vertoont nagenoeg hetzelfde tracé als eind 18de eeuw, zie de Ferrariskaart (circa 1775).

Nummer 9 een verankerd, gecementeerd en beschilderd woonstalhuis van vier en drie traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met zijdelingse afhang, van circa 1900; segmentbogige muuropeningen met vernieuwd houtwerk.

Nummer 49 een burgerhuis met dubbelhuisopstand van vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, kunstleien), gebouwd circa 1933, met links winkel en rechts café, later uitgebreid met zaal; bakstenen lijstgevel met arduinen plint en paneeldecoratie, geaccentueerde muurbanden en een vernieuwde kroonlijst op houten consoles; rechthoekige en segmentbogige muuropeningen, eerst genoemde met ijzeren lateien; vernieuwd houtwerk.

Nummer 51 een enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien); lijstgevel met parement van bruinrode en witte baksteen en arduinen plint; rechthoekige muuropeningen met bewaard houtwerk onder betonnen lateien; paneeldecoratie op de borstwering; loodrecht gelegen aanbouw onder schilddak (mechanische pannen).

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle