Maarle

Beschrijving

Oud landelijk gehucht in de noordelijke punt van de gemeente, gelegen tussen Dorp en Nieuwkerk. "Mare" betekent meer, poel, moeras. Concentratie van hoevesites die reeds voorkomen op de Ferrariskaart (circa 1775). Nabij de grens, gietijzeren grenspaal nummer 210 (1843).

Nummer 42: L-vormige hoeve, met jaartal 1945 in gevelsteen.

Nummer 46: hoeve met woonstalhuis en parallel gelegen langsschuur aan noordzijde uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Nummer 51: hoeve met woonstalhuis en loodrecht gelegen langsschuur aan noordzijde, met jaartal 1899 in gevelsteen.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet