Geografisch thema

Duinberg

ID
8558
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8558

Beschrijving

Doorkruist het gelijknamige oude gehucht, gelegen ten zuidwesten van het dorpscentrum. Sterk beboste omgeving van naaldhout met nog aanwezige sporen van heide en zandduinen, zie toponiem. In de omgeving recente verkavelingen met een vrij residentiële woningbouw. Kern van het gehucht met rondom een oude dries een concentratie van sterk gerenoveerde/aangepaste hoeven, opklimmend tot de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw, meestal met oudere site.

Nummer 18, heden de zogenaamde "Tiliahoeve".

Nummer 19 een naar oud model sterk gerenoveerd woonstalhuis met verankerde bakstenen bijgebouwen onder zadeldaken, met name een dwarsschuur en karrenschob, op het erf een oude linde.

Nummer 22 met bewaarde langsschuur van zes traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse en mechanische pannen); verankerde baksteenbouw; zijgevels met rechthoekige spaarvelden en muizentandfries; afhang aan erfzijde. Rechthoekige poort met houten latei. Recente stallingen.

Nummer 37, de zogenaamde "Bosberghoeve", een naar oud model volledig gereconstrueerde hoeve met apart woonhuis en een monumentale langsschuur met aanbouw.


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N6, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Hoeve Elzenhof

 • Omvat
  Kapel van de Duinberg

 • Omvat
  Woonstalhuis

 • Is deel van
  Retie


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Duinberg [online] https://id.erfgoed.net/themas/8558 (Geraadpleegd op )