Molenstraat

Beschrijving

Oude straat, leidde destijds naar "sherenwindmolen", een standaardmolen gelegen op de Molenakker, nabij de huidige Beukenlaan; duidelijk afgebeeld en vermeld als "Moulin de Rethy" op de Ferrariskaart (circa 1775); in 1837 overgeplaatst naar het gehucht Obroek waar hij in 1958 werd afgebroken. De straat of een deel ervan droeg destijds de naam "Ravennest". Op voormelde kaart straatgedeelte naar het centrum toe reeds intens bebouwd.

Typerende kleinschalige tot de 19de eeuw opklimmende dorspbebouwing van één bouwlaag, zie nummer 2 en nummer 4 op beide hoeken met de Ploegstraat. Aangepaste/verbouwde voorbeelden hiervan zijn de nummers 27, 29, 32: eerste genoemde een dubbelhuisje van drie traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met een met schijnvoegen gecementeerde voorgevel en aangepaste muuropeningen; nummers 29, 32 enkelhuisjes van twee traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien) met oorspronkelijk segmentbogige muuropeningen.

• SNEYERS E., Bijdrage tot de geschiedenis van Retie, sine loco, 1972, 89.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle