Obroek

Beschrijving

Straat met nagenoeg zelfde tracé als eind 18de eeuw, zie de Ferrariskaart (circa 1775); doorkruist het gelijknamige oude gehucht in het noorden van de gemeente. Concentratie van al dan niet aangepaste hoeven uit eerste kwart van de 20ste eeuw, mogelijk met oudere hoevesite.

De nummers 30, 73 enkel nog woonstalhuizen, nummer 30 met sterk aangepast woongedeelte en oude linde aan de straat, nummer 73 met oudere kern, zie bouwnaden en vlechtingen in de zijpuntgevel van de stal. Nummer 36 en de hoeve tussen de nummers 37-39 woonstalhuizen met vrijstaande loodrecht gelegen langsschuur. Verankerde bakstenen gebouwen onder (verspringende) pannen zadeldaken. Woonstalhuizen (nokrichting parallel aan de straat) met gecementeerde plint en/of baksteenfries, achtergevel meestal met afhang; segmentboogvormige muuropeningen, sommige met bewaard houtwerk, andere verbouwd bij voorbeeld het tot stal aangepaste woongedeelte van de hoeve tussen de nummers 37-39, stal zelf met gewijzigde vensters, zijgevel met een bewaarde korfboogpoort, laadluik en een rechthoekige poort onder houten latei in de afhang. Langsschuren met afhang; rechthoekige poorten met houten lateien.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle