Peperstraat

Beschrijving

Oude straat in het centrum, reeds intens bebouwd op de Ferrariskaart (circa 1775); vertrekkende van de Markt, aanvankelijk eindigend ter hoogte van het kruispunt met de Boesdijkhof- en Burchtstraat. In het verlengde de circa 1846 en 1849 aangelegde as Turnhout-Mol, die in noordwestelijke richting naar Turnhout loopt. De benaming zou refereren aan een plaats waar eertijds peper verhandeld werd. In de jaren 1845 en 1926 werd het wegdek opgehoogd, zie de dorpels van bepaalde oudere woningen. Het gedeelte naar de Markt toe werd tijdens een beschieting in 1914 door brand zwaar vernield; de beschadigde panden werden in de periode 1914-1920 heropgebouwd, zie straatnota Markt.

Nummer 1A met bewaard volume van een voormalige dorpswoning van één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen); een met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel met houten kroonlijst; gewijzigde muuropeningen.

Nummer 20 een burgerhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat); begane grond verbouwd tot winkelpui, bewaarde poorttravee; op de bovenverdieping lisenen, segmentboogvensters en een spitsbogige beeldnis.

Ter hoogte van nummer 24 bevindt zich de Gemeentelijke Basisschool, in oorsprong opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw: aan de speelplaats nog twee bewaarde klassenvleugels van circa 1900 van één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen); aan de rechter zijde een sterk aangepast volume onder meer gecementeerd, aan de linker zijde een bakstenen lijstgevel met houten kroonlijst; rechthoekige spaarvelden met getoogde muuropeningen, vernieuwd schrijnwerk.

Nummer 28 een vrijstaand enkelhuis uit het tweede kwart van de 20ste eeuw in een regionalistisch-decoratieve architectuur; twee traveeën en één tot twee bouwlagen onder overkragend zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); straatgevel uitgewerkt met een monumentale in- en uitgezwenkte top onder loodrecht gelegen zadeldak; rechter zijgevel met halfronde erker; baksteenbouw met rechthoekige muuropeningen, vernieuwde ramen en deur.

Ongeveer tegenover nummer 30, monument van priester-dichter Jozef De Voght (1877-1956), in 1996 overgebracht van de noordelijke kerkmuur (Sint-Martinuskerk) naar de Peperstraat. Door leilinden omringd bakstenen bouwwerkje met bronzen borstbeeld op arduinen sokkel, circa 1963, borstbeeld naar ontwerp van beeldhouwer M. Macken (Antwerpen).

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle