Turnhoutsebaan

Beschrijving

Maakt deel uit van de circa 1846 en 1849 aangelegde as Turnhout-Mol; loopt, vertrekkende van het centrum, in noordwestelijke richting naar Turnhout.

Heterogene bebouwing met sporadisch veelal (half)vrijstaande enkelhuizen uit het interbellum met elementen ontleend aan het eclectisme, de art deco of de nieuwe zakelijkheid onder meer de nummers 2, 11-13, 12, 14, 15, 17, 48. Lijstgevels van twee traveeën en één tot twee bouwlagen onder zadeldak of pseudo-mansardedak, veelal met parementen van gele, rode of bruine gevelsteen, uitgewerkt met siermetselwerk en/of lisenen; overwegend bewaard houtwerk en glas in lood. De nummers 2 en 15 met kenmerkende gevelhoge erkers en deuren met glas- en/of ijzerwerk.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle