Geografisch thema

Werbeek

ID
8593
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8593

Beschrijving

Oude straat met een dubbele dries, gelegen in het oude gelijknamige gehucht. De benaming 'Wer'(grens) en 'beek' (waterloop) betekent 'gehucht aan de grensbeek'. Werbeek en het nabijgelegen Hodonk zijn te situeren ten zuidoosten van het dorpscentrum, tussen Retie en Dessel, tussen de Zwarte en de Werbeekse Nete.

Eerst genoemde beek vormde eertijds de grens tussen Retie en de aparte heerlijkheid Werbeek onder Tongerlo, laatst genoemde vormt heden nog de gemeentegrens met Dessel. Van in de 12de eeuw vormde Werbeek samen met Hodonk een aparte heerlijkheid onder de abdij van Tongerlo (zie gemeente-inleiding). Pas begin 18de eeuw kwam er een betere verbinding tussen beide gehuchten en het dorp van Retie, via de Werbeekse Dijk die vanuit de Groenstraat, door de Laarbeemden langs de kapel tot in Werbeek getrokken werd. Op de Ferrariskaart (circa 1775) expliciet vermeld en afgebeeld als een intens bebouwde woonkern. Landelijke omgeving; inmiddels doorsneden door de Molsebaan.

Nummer 43 een woonstalhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw van vier en drie traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); verankerde baksteenbouw met fries; segmentbogige muuropeningen, zijgevel woonhuis met opkamer- en keldervenster.

Op de hoek/Molsebaan een beschilderde gietijzeren wegwijzer uit de eerste helft van de 19de eeuw.


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N6, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle
Datum  : 2004


Relaties

  • Omvat
    Kapel van Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw

  • Omvat
    Riethoeve

  • Is deel van
    Retie


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Werbeek [online] https://id.erfgoed.net/themas/8593 (Geraadpleegd op 21-06-2021)