Kerkplein

Beschrijving

Centrum van Schoonbroek. Vormde van oudsher een aanzienlijke woonkern, zie de Ferraris- (circa 1775) en de Vandermaelenkaart (circa 1854). Thans een begraasd driehoekig plein met perken, aan de westzijde afgezoomd met linden en centraal met een cirkelvormige verharding; ten noorden begrensd door de kerk met begraafplaats, ten oosten en ten zuidwesten door de straat Kerkplein. Naamgeving in verband met de Sint-Jobkerk.

Heterogene 20ste-eeuwse woningbouw van één tot twee bouwlagen. Ter hoogte van Kerkplein nummer 2, aan het begin van de Kabienstraat, een opmerkelijke elektriciteitscabine van 1928: balkvormige bakstenen constructie met gecementeerde onderdelen onder meer de plint, omlijstingen; hoeklisenen en een decoratieve beëindiging met een keperbogige baksteenfries, een omlopend kordon en kantelen. Naast nummer 7, in het begin van de Sint-Jobstraat, de parochiezaal "Sint-Jozef": eenvoudig rechthoekig bakstenen volume met gecementeerde plint onder zadeldak (nok parallel aan de Sint-Jobstraat, golfplaten) van circa 1938; verankerde zijpuntgevels, ten noordwesten voorzien van een gecementeerde band met opschrift en een spitse beeldnis; later aangepaste rechthoekige muuropeningen.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle