Geografisch thema

Kinschot

ID
8601
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8601

Beschrijving

Doorkruist het gelijknamige oude gehucht, gelegen ten westen van Schoonbroek. Sinds de gemeentenfusie in 1977 werd het gehucht Kinschot samen met Schoonbroek en Kortijnen aan de gemeente toegevoegd (voorheen Oud-Turnhout). De plaatsnaam is samengesteld uit 'kin' wat grove spar betekent, en 'schot', wat hoger gelegen land in moerassig gebied betekent. De familie Van Kinschot was in de Middeleeuwen een toonaangevende familie in de regio; het landgoed strekte zich uit op ongeveer dezelfde plaats als het gehucht nu.

De straat maakte destijds deel uit van een verbindingsweg tussen de gehuchten Schoonbroek en Kinschot, thans doorsneden door de Provinciebaan. Landelijke omgeving met sporadisch 20ste-eeuwse hoeven, teruggaand op oudere hoevesites. Diverse hoeven van het langgestrekte type.

Op Kinschot/Kinschotseweg de zogenaamde "Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes" van 1975, zie gevelsteen: rechthoekig bakstenen gebouwtje onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien); voorgevel met dakruiter onder spits met smeedijzeren kruis; korfbogige muuropeningen. Twee linden.


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N6, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle
Datum  : 2004


Relaties

 • Omvat
  Langgestrekte hoeve

 • Omvat
  Woonstalhuis

 • Omvat
  Woonstalhuis Haverveld

 • Is deel van
  Schoonbroek


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kinschot [online] https://id.erfgoed.net/themas/8601 (Geraadpleegd op 27-01-2021)