Noordstraat

Beschrijving

Straat in de oude stadskern van Lo, van de Oude-eiermarkt tot de Tweede Genielaan (buiten de oude stadsomwalling). Met uitzondering van nummers 19 en 25, volledig gelegen binnen het beschermd stadsgezicht van Lo (M.B. van 23.11.1994). Aan de oostzijde van de straat bevond zich tot 1797 de augustijnerabdij, jaar waarin deze kerkelijke goederen aangeslagen werden (wet van 1 september 1796). Enkel de kerk, de prelatuur of het abtsgebouw (de huidige pastorie, zie nummer 1), enkele huizen in de Noordstraat en enkele hoevegebouwen (onder meer de duiventoren, zie nummer + 9) worden van de sloop gered. De oostzijde van de straat wordt nog steeds gekenmerkt door de grote percelenstructuur van de abdij (heel het domein van de oude abdij is opgenomen binnen het stadsgezicht, voor de geschiedenis van de augustijnerabdij wordt verwezen naar de stadsinleiding van Lo). Aan deze zijde geen aaneengesloten bebouwing, wel enkele grote gebouwen die nog deels refereren aan de abdij zie de voormalige abtswoning (zie nummer 1) en de voormalige duiventoren (zie nummer + 9).

De bebouwing doorstond ten dele de vernietigingen van de Eerste Wereldoorlog. Gesloten westwand van de straat met burger- en arbeidershuizen van één, anderhalve of twee bouwlagen onder zadel- of mansardedaken (nok // straat). Onder meer nummers 2, 3, 4, 5, 6, 9, 14, 24, 26, 32-34 met vernieuwde/ sterk gewijzigde parementen of volledige nieuwbouw na circa 1930. Nummer 16: 19de-eeuws burgerhuis oorspronkelijk van één bouwlaag, in de loop van de 20ste eeuw verhoogd. Nummer 19: burgerhuis uit de jaren 1930, lijstgevel met geprononceerd fronton.

Auteurs: Vanneste, Pol