Noordstraat

Beschrijving

* Straat in de oude stadskern van Lo, van de Oude-eiermarkt tot de Tweede Genielaan (buiten de oude stadsomwalling). Met uitzondering van nrs. 19 en 25, volledig gelegen binnen het beschermd stadsgezicht van Lo (M.B. van 23.11.1994). Aan de oostzijde van de straat bevond zich tot 1797 de augustijnerabdij, jaar waarin deze kerkelijke goederen aangeslagen werden (wet van 1 september 1796). Enkel de kerk, de prelatuur of het abtsgebouw (de huidige pastorie, cf. nr. 1), enkele huizen in de Noordstraat en enkele hoevegebouwen (onder meer de duiventoren, cf. nr. + 9) worden van de sloop gered. De oostzijde van de straat wordt nog steeds gekenmerkt door de grote percelenstructuur van de abdij (heel het domein van de oude abdij is opgenomen binnen het stadsgezicht, voor de geschiedenis van de augustijnerabdij wordt verwezen naar de stadsinleiding van Lo). Aan deze zijde geen aaneengesloten bebouwing, wel enkele grote gebouwen die nog deels refereren aan de abdij cf. de voormalige abtswoning (cf. nr. 1) en de voormalige duiventoren (cf. nr. + 9).

De bebouwing doorstond ten dele de vernietigingen van de Eerste Wereldoorlog. Gesloten westwand van de straat met burger- en arbeidershuizen van één, anderhalve of twee bouwlagen onder zadel- of mansardedaken (nok // straat). Onder meer nrs. 2, 3, 4, 5, 6, 9, 14, 24, 26, 32-34 met vernieuwde/ sterk gewijzigde parementen of volledige nieuwbouw na ca. 1930. Nr. 16: 19de-eeuws burgerhuis oorspronkelijk van één bouwlaag, in de loop van de 20ste eeuw verhoogd. Nr. 19: burgerhuis uit de jaren 1930, lijstgevel met geprononceerd fronton.