Moeskroenstraat (Menen)

Beschrijving

Straat, aanvankelijk met gebogen tracé, lopend van de Rijselstraat naar Rekkem. Vormt de grens met Frankrijk.
De basisbebouwing klimt op tot in de 19de eeuw en bestaat voornamelijk uit burgerhuizen. Veelal eenvoudige bakstenen lijstgevels van twee à drie traveeën en twee bouwlagen, al dan niet genikte zadeldaken, o.m. nr. 46, nr. 61 (geglazuurde baksteen bewaard in de bovenverdieping), nr. 95 (met aangepaste begane grond) en nr. 158. Nrs. 37, 147 en 168 z.g. "MON RÈVE" van één bouwlaag. Ook tal van bepleisterde of gecementeerde gevels, o.m. nr. 48 en nr. 130. Typische interbellumwoningen: nr. 35 en nr. 83. Eenheidsbebouwing van arbeidershuisjes: nrs. 117-127 met nr. 121 als meest representatieve voorbeeld. Verschillende bewaarde winkelpuien met decoratieve glas-in-loodbovenlichten, o.m. nr. 126 "AUX MIMOSAS" en nr. 137.
Op de hoek met de GRondwetstraat, kruisbeeld met ijzeren Christus op sokkel van baksteen en arduin uit de jaren 1940.
Tussen de Grondwetstraat en de ring rond Menen, eenzijdige bebouwing, voornamelijk bestaande uit interbellumwoningen met typische erkers en contrasterend kleurgebruik, o.m. nr. 186 naar ontwerp van C. Halsberghe (Menen), nr. 258 naar ontwerp van G. Boghemans (Menen) en nr. 282 naar ontwerp van Van Assche (Wevelgem).
Achter de ring rond Menen, eenzijdige bebouwing, voornamelijk bestaande uit arbeidershuizen. Lijstgevels van rode baksteen, twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, veelal verfraaid door bakstenen fries en geglazuurde tegels.

PILLE R., Dael's kruis, in 't Wingheroen, jg. 3, 1979, p. 13-15.