Hollekenstraat

Beschrijving

Straat op de dijk lopend van de noordzijde van de dorpskom naar de grens met Nederland en de wijk Posthoorn, afgezoomd door rijen Canadapopulieren op het dijklichaam. Dijk ten oosten van de Nicasiuspolder en van de Roodepolder in het krekengebied van de Grote Geul en de Rode Geul. De bedijking van beide polders werd aangelegd in de 16de eeuw met een bedijkingoctrooi verleend door keizer Karel V. De Nicasiuspolder werd genaamd naar de waterstaatkundige Nicasius Claeysonne, raadsheer bij de Raad van Vlaanderen, die de bedijkingwerken liet uitvoeren. Op de grens met Nederland staan twee ijzeren grenspalen, nummer 317 en nummer 318 van 1843. Brug van de Zwarte sluiswatering, herbouwd in 1966.

Op de hoek met Oude Molenstraat, kunstgrotje met nis met Mariabeeldje.

• DE VLEESSCHAUWER M., De Asseneedse polders: 16de en 17de eeuwse bedijkingswerken in het Assenederambacht, in De Twee Ambachten, VII, 1, 1991, p. 50-77.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen