Geografisch thema

Berthoudersplein

ID
862
URI
https://id.erfgoed.net/themas/862

Beschrijving

Haakvormige straat van de Augustijnenstraat naar de Bleekstraat. Verbreding tot plein in de knik. Benaming afkomstig van het "Hof der Berthouders" dat zich ter plaatse van de Rijksmiddelbare school (1949-1950), rechts van het plein uitstrekte. In 1757 werd op dezelfde plaats de grote ruiterkazerne gebouwd die er bleef tot na de Tweede Wereldoorlog.

De linkerzijde en het begin van de rechterzijde worden ingenomen door doorsnee-arbeiderswoningen uit de 19de eeuw, voornamelijk enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen (onder meer nummers 3, 13, 19, 27, 35, 37, 41, 43, 59, 61, 63, 65 en 67), onderbroken door nieuwe bouw (nummer 82).

Op de speelplaats van de Rijksmiddelbare School bevindt zich het Hof van Nassau.


Bron: EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De Rijksmiddelbare school waarnaar verwezen, heet nu Hof van Nassau, naar het gelijknamige gebouw op de speelplaats van de school. In de gebouwen zijn momenteel twee scholen gevestigd: basisschool Hof van Nassau en Freinetschool Villa Zonnebloem.
Auteurs : Govaert, Carine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Berthoudersplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/862 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.