Diederikplein

Beschrijving

Vroeger Zwijnsmarkt of Varkensmarkt genoemd. Thans genoemd naar Diederik van Assenede, middeleeuws schrijver van "Floris ende Blancefloer".

Rechthoekig plein aan de zuidwestrand van het dorpscentrum, voorheen gekenmerkt door lage gewitte dorpshuizen en herbergen en tot 1976 gedomineerd door het imposante neoclassicistische schoolgebouw met vredegerecht, ontworpen door architect Edmond de Perre-Montigny in 1868. Aan de noordzijde van het plein staat nog steeds de arduinen dorpspomp, de laatste getuige van de vroegere openbare pompen in het dorp.

• RYSERHOVE A. - TONDAT R., Oud Assenede, in Appeltjes van het Meetjesland, nr. 20, 1969, p. 301-363.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen